11 november 2020

Kiiev koroonat ei usu. Vol 2

Kiievi kaubanduses oli ka Halloween

Kohaliku oligarhi kommipoodide kett

Meie korter asus Maidani väljaku lähedal, seal väljaku all on suur kaubanduskeskus. Poode on kesklinnas nii et mustab. Maa all ja maa peal. Võid kilomeetrite viisi käia mööda maa-aluseid tunneleid asuvaid väikesi poode ja putkasid. Ühe sellise kompleksi nimi on Metrograd. Inimesed töötavadki päevade viisi maa all. 




Tüüpiline maa-alune putkamajandus

Putkadega on sisustatud ka paljud sõiduteede alt läbi minevad tunnelid. Üsna sellised Hole in the Wall moodi putkad nagu New Yorgis. Ainult et neid on palju rohkem ühe koha peal. Kaubad samad, mis Eesti turgudel (sünteetilised riided, pesu, jalanõud ja plastik kõikvõimalikes vormides, pluss lilled). 

Inimesed väljas maske ei kandnud, poodides panid ette. Ka mõned kassapidajaid ja turvamehed olid ilma maskideta. Nagu üks kohalik ütles, kui maskikandmise traditsioonide kohta uurisin, et tänaval kantakse loominguliselt (nina all ja lõua all ja ka korralikult ees) või enamasti ei kanta üldse, aga ruumides ja ühistranspordis üldiselt pannakse ette. Nende peale, kellel maske pole, ei karjuta (New Yorgis tehakse kohe kuri märkus, kui ruumi ilma maskita lähed). 

Mina seisan siin pildil kõige taga, ilusasti joone peal. Minu ees olev inimene oli seal ees joone peal. Ja siis hopsti hüppas üks mees meie vahele, täitsa iseenesestmõistetavalt. Tema meelest ma ei olnud järjekorras. Ja nii juhtus alati, kui ma poodides seisin järjekorras joone peale. Jooned on nõrkadele. 

Kiiev koroonat ei karda. Distantsi ei hoitud kuskil.  Kui ise jätsin järjekorras pooleteisemeetrise vahe vahele, siis polnud ime, et keegi astus mu ette seisma. Ju ei tulnud selle peale, et ma pole sabas. Tagant trügiti nagunii selga ja hea kui küsiti, et kas ikka olen järjekorras. Köhida ja aevastada Kiievi elanikud ei kartnud. 

Õhtuti oli Maidani väljaku lähedal erinevaid esinejaid, keda kuulati suurtes gruppides ja väga lähestikku. Ilma maskideta noored olid sõbralikult kaelakuti ja huilgasid esinejatele kaasa elada.

Linnaliini bussi järjekord. Mõni ikka hoiab distantsi ka.

Toidukohti on väga palju. Hinnad võivad vabalt erineda ka viis korda. Näiteks ühes söögikohas maksis plov 250 grivnat (8.83 USD / 7.45 EUR), teises 50 (1.77 USD / 1.49 EUR). 

Väga tihedalt on kohvikuid ja igas variandis kohvimüügikohti. Samuti on palju apteeke.




Pavlova Kiievis asuva prantsuse restorani moodi. Maitse oli väga hea, aga munavalge liiga kõvaks kuivatatud.

Erahaigla lõuna


Toidud olid kahtlemata väga head. Kaasavõtmiseks ostsin vahel sooja sööki Puzata Hata ketist, head lihtsad ja odavad toidud. Saad ise kolm toitu taldrikule või karpi valida (näiteks šnitsli, tatra ja hautatud köögiviljad), pluss salatid ja magustoidud. Aga käisin ka mööda teisi ukraina sööke pakkuvaid söögikohti (Korchma Taras Bulba, Mitla)   ja paar korda ostsin supermarketist sooja sööki kaasa. Saime alati kahekesi söönuks alla 15 dollariga.

Toidupoest ostsin põhiliselt leiba, sinki-vorsti-pasteeti-suitsutatud juustuviinereid, Somersby siidreid. Ning iga päev ostsin joogivett, sest kraanivett kohalikud ei joo. 

Hinnad on muidugi odavad: 
Supp kesklinnas 2 USD (1.70 EUR) 
1 ltr 3,2%-list piima 1.40 USD (1.19 EUR) 
Või 82,5% 200 gr 1.87 USD (1.59 EUR) 
10 muna 0,96 USD (0.81 EUR) 
Väike Borodino leib (pooliku pätsi suurune) 1.96 USD (0.89 EUR)
Suitsuvorst 1kg 14.16 USD (11.94 EUR) 
Vein 2.50 USD ( 2.10 EUR) 
Vana Tallinn 0,5 ltr 12.97 USD (11.00 EUR) 
Somersby siider 4,7%, 0,5 ltr 1.06 USD (0.89 EUR) 
Tops Lattet 1.31 USD (1.10 EUR) – kohvidest kõige kallim variant 
Kokteilid kesklinna restoranides 1.58 – 5.00 dollarit (1.35 – 4.45 eurot) 

Valikus siis ainult kesklinna toidupoodide hinnad ja valim väike, nii et andmed ei pretendeeri Šveitsi sõltumatu teadlase poolt tehtud uuringu tulemuse tasemele. 


Täiuslik kohalik pirn

Kord ostsin tee äärest tädikese käest pirne, mis olid hiigelsuured (kolm pirni kaalusid kokku kaks kilo) ja ülihead. Küsisin, et kuskohast need pärit on, tädi ütles, et elab Kiievi lähedal ja seal tal need õues kasvavad (et siis mitte Tšernobõlist, nagu suurusest võiks järeldada). Aga need pirnid olid ka suht kallid, 6 USD/kg (5.21 EUR/kg). 

Bessarabka market

Überhead värsked hapukurgid, 5 dollarit liitrine purk

Bessarabka market


Linna keskel on Bessarabka Market, umbes sama suur siseturg nagu Tartu turuhoones. Üks taksojuht soovitas puuviljad ja juurikad sealt osta, on kindla peale värsked. Sain sealt häid tomateid ja kurke, eriti head olid purki pandud värsked hapukurgid (liitrine purk 150 grivnat ehk 5.27 USD / 4.52 EUR). 

Aga mangod olid väga kallid, 300 grivnat tükk (10.54 USD / 9.04 EUR). 

Liha võib ka nii müüa.

Tänavatel on (valdavalt vanad) inimesed, kes müüvad kodus üle jäänud asju. Või noh, kõike müüakse, nägin kuidas liha müüdi putka taga kõnnitee äärel taarakastide pealt. Üks vana naine istus tänaval taburetil ja müüs kümmet vobla, paari saapaid ja käekotti. Metroo ja tunnelite sissepääsude juures müüdi õhupalle, jõhvikaid ja puravikke.

Siin pakutakse võimalust ennast raha eest kaaluda. Kuna sadas vihma, oli kogu varustus kilesse pakitud. Ma kunagi kedagi seal kaalumas ei näinud, aga ju äri ikka õitseb, sest see naine istus iga päev seal.

Ühe toidukoha uksel mõõdeti mõnikord temperatuuri (peopesast või randme siseküljelt). Aga mitte igakord. Temperatuuri mõõdeti ka haiglate ustel (vahel otsa eest, vahel kõrvast) ja mõnes esinduslikumas kaubakeskuses. Käte desinfitseerimise vahendid olid kõigi poodide ja söögikohtade uste juures. 

Täiuslik ekleer

Minu õnnetuseks oli meie maja lähedal väike kohvik, kus müüdi superhäid ekleere (20 grivnat/tk ehk 0.70 USD / 0.60 EUR). Klassikalised ekleerid olid, täpselt sellised, nagu müüdi aastatel 1985-1987 Rakveres (me Tiinaga ostsime tol ajal neid kuue kaupa), lisaks pistaatsia ja mango ekleerid. Vähe oli neid päevi, kui ma sinna kohvikusse sisse ei astunud. Kuigi ma kevadel läbi põetud koroonaga kaotasin suurema osa oma magusaisust, siis ekleeride vastu ei saa isegi koroona. New Yorgis maksavad ekleerid õnneks 6 dollarit tükk ja pole „päris need õiged“, nii et seal ei teki üldse seda kiusatust. Viimasel ajal pole ma Eestist ka „õigeid“ (nõukaaegse maitsega) ekleere leidnud. 




Supermarketite kett Novus


Pildil siis 100 grammi hinnad. 95 grivnat on 3.37 USD / 2.93 EUR, 300 grivnat on 10.65 USD / 9.06 EUR

Kuna meie korteris oli katkine korgitser, siis oli mul plaanis uus osta. Esimesel nädalal ma ei suutnud kesklinnast sellist kohta leida, kus neid müüakse. Kohvifiltreid oli ka vaja ja ei leidnud (filtrikohvi masinaid müüdi mõnes kohas, aga filtreid sealt ei saanud,  valdavalt kasutatakse ka vist espressomasinaid nagu Eestis). Kesklinnas suuri supermarketeid pole, äärelinnades on. Korra sõitsin kaugemale ja käisin Selveri moodi poes nimega Novus, päris korralik kaubavalik oli. Aga kohvifiltreid polnud. Aja jooksul siiski leidsin mitmeid poode, kus müüdi ka korgitsere. 


Ukraina linnanaised käivad kenasti riides - villased hästiistuvad mantlid ja korralikud saapad. Noortel naistel ülimini seelikud ja ülikõrged kontsad, aga kohtab ka ketse ja sulejopesid. Mehed oma riietusega väga silma ei paista, enamus on tumedates jopedes (oktoober, eks). Korra nägin läki-läkit, oli päris sümpaatne kooslus koos maskiga. 

Luksuskaubamaja CUM. Nagu mini-Bloomingdales.

CUM kaubamaja vaateaken. Kiievi kesklinnas on kõik maailmanimedega firmapoed esindatud.

Hinnad grivnades, 1949 UAH = 69 USD / 59 EUR



Ostsin esimesel õhtul valed kaaned oma tahvlile, järgmisel päeval viisime need poodi tagasi. See oli suur elektroonikapoodide kett ja neile võib kaupa tagasi viia 14 päeva jooksul. Tagastamise vormistamisel küsiti isikut tõendavat dokumenti ja telefoninumbrit. Ostmisel neid ei küsitud. Aga tagastamine toimus sujuvalt.

Poed on üldiselt kaua lahti. On ka 24 tundi lahti olevaid poode ja söögikohti. Aga on ka selline huvitav nähtus, nagu tehniline vaheaeg. Müüja paneb suvalisel ajal ukse kinni ja uksele sildi технічна перерва (ukraina k.) Millal ta naaseb, seda ei tea.


Selle osa lõpetuseks mõned pildid linnainimestest.













2 kommentaari:

Anne Partna ütles ...

Väga tore on lugeda nii detailseid kirjeldusi! Loodan, et Brianil on nüüd parem!

Reede ütles ...

On ikka parem. Palju parem. Aga taastub muidugi veel, opist alles kolm nädalat möödas.