14 veebruar 2021

Muuseumid on õnneks lahti

 



Euroopa osakonnas on teekannude näitus

Mulle meeldib aegajalt vaadata, milliseid imelisi asju ja kunsti on maailmas eri aegadel elanud inimesed teha osanud. Muuseumid on meil avatud. Käisin hiljuti kolm korda Metropolitan Museum of Art'is (MET). See on nii suur, et ka püsiekspositsiooni kõiki asju pole ma veel siin elatud 16 aasta jooksul üle vaadata jõudnud. Kõiki näitusi, mida pidevalt vahetatakse, pole ka näinud, aga kõik polegi huvitanud. Populaarsematele näitustele tuleb eraldi pilet "osta". Selle pileti saab tegelikult tasuta, aga sellel on aeg, millal võid näitusele siseneda ja neid antakse välja piiratud hulk. Nende pärast tuleb mõnikord seista pikki järjekordi.

Ka muuseumisse sisenemiseks saab netis aja broneerida, aga kuna turiste pole ja muuseumi hoone on tõeliselt suur, siis pole veel osutunud vajalikuks seda teha. Õnneks on METis endiselt võimalik osta pilet selle summa eest, mida raatsid maksta (see eelis on küll ainult New Yorgi linna ja osariigi ning New Jersey osariigi elanikele ja õpilastele). 

Garderoobid on suletud, aga hoones sees palav, nii et oma mantlit tuleb kaasas tassida. Ka on enamus WC-sid suletud. Muuseumi söögikohad olid varem kõik suletud, aga koroonapiiranguid restoranidele sellest nädalast leevendati ja METis tehti ka Ameerika tiivas asuv söögikoht lahti.

MET'i peasissepääs (ka alumisel fotol)


Peatrepp, mis viib esimeselt teisele korrusele

Lähis-Ida osakonda polnud ma varem sattunud. Pildil on Süüriast ära toodud väravad.

Uhke portselan Euroopast, enamus 18.-19. sajandist


Portselan ja kuld. Peterburis Imperial Porcelain Manufactury's toodetud, 1765

Umbes kahe meetri kõrgune malahhiitvaas. Nii ilus materjal


Elevandiluust torn. Aasia osakond


Allkorrusel on Madalmaade kunstnike näitus (Rembrant ja Vermeer ja teate küll, need ilusad romantilised portreed ja maastikud). Johannes Vermeer on maali "Tütarlaps pärlkõrvarõngaga" autor, aga seda maali näitusel pole. On peaaegu täpselt samasugune maal, mille pealkiri on "Study of a Young Woman".



Siit pildilt ei saa võibolla kohe aru, et tegemist on magamistoaga, mille keskel on baldahhiiniga voodi, nurkades massiivsed kullast küünlajald ja seintel gobeläänid. Päris uhke. Kindlasti mõni salauks ka gobeläänide taga. Piltidel klikkides näeb neid suuremalt.

Kirjutamine oli kolmesaja aasta eest päris glamuurne tegevus. Selline laud (selle taha juba dressides ei istu) ja alumisel pildil olevad kullast tindipotid.


Tualettlaua atribuudid. Ikka kullast.

See on kohvikann. Jätke meelde. Rokokoo-stiilis, hõbedast tehtud ja oli moes Amsterdamis 18. sajandi lõpupoole. Tol ajal kohvi veel väga saada polnud, nii et serveerimine oli väärikas.

Relvade osakonnas on ka väga uhkeid käsitöid. Seal avastasin ühe huvitava leiutise, ühe mõõga ühte serva oli tehtud toru ja käepidemesse laskmismehhanism, nii et seda atribuuti sai kasutada nii püssi- kui mõõgana. Sellest mul pilti pole. Taparelvade valmistamiseks inimestel ideedest puudust ei tule.

Paremal pool on muuseumitöötaja. Stiilinäide koroona-ajast.

Kondorisulgedest paaniflööt. aastast 1960. Muusikaosakond on ka väga põnev.

Naised maalidel on nende tubade teema.

Tiffany Stuudiote (New York, 1878-1933)  klaasi näide. Mul oli vahepeal suur Tiffany klaasi vaimustus, aga muuseumis avastasin, et see hakkab üle minema. Mitte et ma endale koju selles stiilis asju oleks ostnud, aga vaadata meeldis.

Kreeka lõputud sambad ja jumalakujud


Õues on Viies Avenüü


Kommentaare ei ole: