05 jaanuar 2021

Koroonaputkad


New Yorgis on enamvähem kõik toitu valmistavad asutused tänaseks oma söögikoha ees asuvale sõiduteejupile ehitanud putka. Selle nähtuse põhjustas karm keeld müüa kohapeal valmistatud toitu siseruumides. Kui algul piirati lihtsalt mingi osa sõiduteest omaloominguliste aedikutega, siis külmade ilmade saabudes tehti seinad ja katused ja uksed ja aknad. Minumeelest on tulemuseks siseruum.

Söögikohtade omanikud üritavad ellu jääda, arusaadav. Aga kuidas takistab koroona levikut ventilatsioonita kuut? 

Kliente neil siiski on. Kõik linna jäänud inimesed ei ole õppinud ise süüa tegema, osadel pole korteris kööki. Ja tegelikult ise ka tahaks ju sõpradega kokku saada, et väljas süüa vahel. 

Osades restoranides on toidu hinnale ilmunud ka lisatasu nimega Covid-19 surcharge, mida põhjendatakse vajadusega katta koroona tekitatud lisakulusid (keskmiselt 10 000 dollarit söögikoha kohta). 

Kui 15 aastat tagasi siia elama tulin, siis üks asi, mille kallal õiendasin, oli sõna restoran. Et mismõttes on iga ühekordsete nõudega kiirtoidukoht restoran. Kasvasin üles teadmisega, et restoran on koht, kuhu minnakse ilusate riiete, kammitud pea ja meigiga ning kus saab valge linaga laua taga päris nõudelt õdusas õhkkonnas head muusikat kuulates kvaliteetset toitu süüa. Restorani ei mindud üldjuhul möödaminnes, seda käiku planeeriti ikka ette. Aga reisides ja teises kultuuris elades silmaring laieneb, mõisted omandavad uue tähenduse ning tänaseks ei õienda ma ühegi sõna kallal enam. Sõna telefon ei tähenda ka ju enam seda, mida ta tähendas sada aastat tagasi. Ära vihasta vaid imesta, eksole. Kusjuures vihastamise geeni pole mulle nagunii antud, aga selle puuduse tasakaalustamiseks vingun eeskujulikult.

Siin on peale restorani mõiste devalveerunud ka kõik ülistavad sõnad nagu super, delicious, gourmet ja luxury. Luxury condo on sageli tavalise hruštšovka kahetoalise korteri mõõtu eluase, mille aknast näed raudteed. Gourmet coffee on termosesse pandud filterkohv, vahel hazelnut-nimelise vms keemiaga maitsestatud. Gourmet food on igavesti säiliv söödav asi. Delicious on jah ... maitseasi.

Allpool valik kaasaja putkaarhitektide loomingust. Vähemalt vineeri ja kile müüjatel äri õitseb ning Broadway teatritest koondatud puusepad on ilmselt tööd leidnud.


Ülemisel pildil on esialgu lihtsalt tänavale ehitatud aediku kohale pandud peotelk, alumisel on sama burgerikoht lasknud ehitada korraliku aiamaja. Parempoolne söögikoht tegi kohe kapitaalsema vineer- ja plastikseintega putka.


Vihm küll pähe ei saja, aga kummikud tuleb jalga panna, kui väljas söömine on plaanis.


Sõiduteele võib oma putkad teha, aga jalgrattatee tuleb vabaks jätta. Ettekandjad peavad eriti hoolikalt liikuma, et mõnele jalgratturile ette ei astu.


Korra sadas lumi maha, putkade vahel laveerimine läks keerulisemaks.

See on üks väga mõnus kilemaja. Taustaks hubane jazzmuusika ja soojenduseks gaasilambid. Alati rahvast täis.


Väljas söömine on njuujorklase inimõigus. Mis sest, et selleks tuleb vahel ühe jalaga rentslis või hanges olla.


Sellises paviljonis olen nõus sööma küll. Ilus ja rõõmus. Asfalteeritud põrand ei paista väga must ka.

Siin on kerkinud aedikule ka teine korrus. Palmipuudele on aga saabunud karm talv.

Kliimat soojendatakse nüüd kõikvõimalike gaasi- ja elektrisoojenditega, et kliendid natukesekski paigale jääks. 

Selles kuudis on eraldi boksid, igal oma uks. Tuleb uskuda, et peale iga kliendi lahkumist tehakse tõhus koroonatõrje enne, kui järgmine mõnda boksi sisse lastakse. Aga tegelt ei usu, et tehakse.

Luksuslik kuut. Punased kardinad ja valged laudlinad, põrand kaetud puhta materjaliga.


Siia kerkib järgmise põlvkonna kuut, kivist seintega.

Brighton Beachil on keset kõnniteed mõnus ajaveetmise koht, laual lõke ja laua ääres pehmed tugitoolid.

Viimase kolme kuuga on New Yorgis suletud 10 000 restorani, allesjäänute külastavus on vähenenud 70% võrreldes eelmise aastaga. Allesjäänud on koondanud pooled oma töötajatest.

Update 11. jaanuaril. Sellised kasvuhooned on linna ilmunud. Manhattanil kasutatakse neid nii restoranide juures söögiputkadeks kui majade katustel kodukontoriteks.
Nende uksed saab lukustada, nii et kodutud ei pääse sisse.



1 kommentaar:

Maile ütles ...

Väga leidlik lahendus kodukontoriks. Talvel võib seal vist küll külm hakata, aga kui korteris ruumi pole, siis igal juhul ajab asja ära.