19 juuli 2020

Sõgedate linn

Viies Avenüü kell 5 tööpäeva õhtul presidendi kontori lähedal (must klaastorn vasakul on üks Trump Toweritest). Tipptund peaks nagu olema.
Koroonaviiruse ajal olen linnas ehk Manhattanil käinud ainult kord või kaks nädalas ja siis ka kõndinud ainult idapoolel 34. tänava praamipeatusest kontorini ning peale tööd jala koju (1. avenüüd pidi Queensboro sillani ja üle selle Long Island Citysse).

Enne Eestisse lendamist juuni algul tuli korra käia Manhattani läänepoolel. Läksin peale tööd jala. Sel ajal toimusid iga päev suuremad või väiksemad rassismiteemalised meeleavaldused. Muuhulgas peksti puruks poodide aknaid. Meeleavalduste toimumise aegade ja kohtade kohta avaldati iga päev infot, nii et sai ilusasti neid vältida.

Igatahes siis, kui mina Manhattanil jalutasin (normaalses elus oleks sel ajal seal olnud turistide uputus ja liikluses tipptund), oli seal apokalüptiline vaikus ja lõhnas nagu puutöökojas. Viiendal Avenüül olid poodide aknad vineeriga kaetud. Kuidas kõigil äriomanikel õnnestus sellisel hulgal vineeri nii kiiresti saada ja leida ka töömehed, kes vineeri paigaldasid, on minu jaoks mõistatus. Tavalisel ajal on mingi töö ja materjali tellimine nädalatepikkune protsess.

Trump Towerid (Columbus Circle'is ja Viiendal Avenüül) olid aedade ja politseinikega piiratud. Esimeses neist elab presidendi pere ja teises on presidendi kontor. 

Liiklus hõre nagu Eestis mõnel kõrvalisel teel.

Videot saab full screeniga ka vaadata.  Viies Avenüü ja Trump Tower.

Lincoln Centeri juures olid vineeriga kaetud reklaamtahvlid.

Kogu Lincoln Centeri ümbrus nägi välja nagu keegi valmistuks sõjaks

Parempoolne hoone on Metropolitan Opera. Normaalsetel kevadetel käisin seal balletietendusi vaatamas. 

Üks kord sõitsin linnaliini bussiga. Bussijuht on kaitstud ahelate ja kilega.
Ei kadesta neid, kes praegu Manhattanil peavad elama. Ega kadesta neid ka muul ajal :) Meil Astorias on ruumi, rohelust, lilli, suur park ja vähe rahvast. Ei mingeid poejärjekordi ega trügimist ega meeleavaldusi. Saab rahulikult iga päev trenni teha ja jalutamas käia. Tänaseks on pooled söögikohad ka lahti tehtud. Ainuke mõistatus on aegajalt pankade juurde tekkivad pikad järjekorrad.

Kommentaare ei ole: