25 veebruar 2007

Hall pühapäev Queensis

Ei ole talv veel läbi midagi, ikka külm ja täna öösel ning homme päeval võib isegi lumesadu juhtuda.
Kuna eile veel arvas ilmateade, et täna paistab päike, siis oli meil kindel plaan ratastega sõitma minna.
Täna polnud päikest kuskil ja ilmateade pakkus hoopis teistsugust nägemust tänasest päevast, kui eile, ja mina arvasin, et rattasõit ei lähe mitte.
Sest mul pole mütsi.
Aga natuke ikka tahtsin ka sõita ja siis me läksime Queensi peale kolama.
Polnudki nii kole ja kõrvad eriti ei külmetanud.
Queensi üks osa Long Island City on üsna segaduses linnaosa.
Igasugused vanad tehased on läbisegi uute majadega ja jõe äärde Gantry pargi juurde ehitatakse päris kõrgeid maju.
Siis on ehk Manhattanilt ka tulevikus Queensi poole ilus vaadata.
Praegu on East Riveri ääres elavatel Queensi elanikel ilusad vaated Manhattanile, aga Manhattani elanikud peavad üle jõe mingeid elektrijaamu ja mahajäetud tehaseid vaatama.
Kohanimed on uhked - Queens Plaza näiteks.
Ümbrus nii uhke pole.








Rotilõks Gantry pargis.

Uute kõrgete majade elanikele avanev vaade.


Armeekaupade pood jäi tee äärde.




Kirikuid on ka muidugi igal sammul.

2 kommentaari:

luize ütles ...

Head pildid. Mis punased majad need esimestel piltidel seal on? Üks suisa silla alla jäänud? Päris võika okastraadiga aed kah.

Mul tekitas see kohe mõtteid siinsete linnaplaneerimistega seoses. Et kuidas need asjad võiksid käia ja kas nii ikka saama.

Reede ütles ...

Esimestel piltidel on üks ja sama punane maja. Ma arvan, et ta oli olemas juba enne silla ehitamist. Inglismaal ma nägin selliseid maju, kus ühest korstnast tuleb mitu toru välja, igaüks vist eri kaminast.
Ma ei tea, mis maja see on, ta on nagu eksinud sinna koledasse kaldaäärsesse tööstusmaastikusse. Võibolla vanasti oli seal terve tänav selliseid maju.
Ja okastraadiga on enamus sealsest kaldast piiratud, ma arvan, et kinnisvaraarendajad ostavad seal maid kokku ja ehitavad elumaju - selliseid nagu järgmiste piltide peal need kõrghooned on.
Vanasti oli Queens tehaste ja suurte kaubaladude linn (New York on erinevatest kokkukasvanud linnadest moodustunud). Kaupmees Astor, kelle nimest on tulnud meie linnaosa Astoria nimi, oli siin paljude ladude omanik kunagi paarsada aastat tagasi (ma väga veel kohalikus ajaloos siiski ei orienteeru). Nüüdseks on tehasehooned maha jäetud ja need tehakse kas elamuteks või siis üüritakse kunstnikele loftidena välja (loft on selline korter umbes, nagu filmis "Stiilipidu" see ladu on, kus naised tööd teevad ja kostüüme laenutavad).
Linnaplaneerimise küsimus tekib minul siin vahel mitu korda päevas. Kui kohtan veidraid majadekooslusi. Aga ka Eestis tekkis see küsimus minul igas linnas :) Maitseasi võibolla.
Ise me elama kenas rohelises aedlinnaosas, kus enamuses on kolme-neljakorruselised rida- ja paariselamud (kui majaomanikele maja suureks jääb, siis renditakse korrused eraldi korteriteks välja) ja alles hiljuti avastasin, et ühes tänavas, kus on rida ühekorruselisi maju, kõrgub teiste vahel pooleliolev kolmekorruseline. Järelikult võib ehitada, nagu ise tahad.
Aga jube huvitav on minna lihtsalt rattaga sõitma ja vaadata, mis imemaju on inimesed välja mõelnud.