02 märts 2021

Edge and the City


Manhattani lääneserva on viimastel aastatel jõudsalt kerkinud Hudson Yardi kinnisvaraarendus. Sinna saab korteri ka omale osta, kui investeerimine Manhattanile tundub hea mõte olevat. Ja rentida saab ilusa vaatega kortereid (alates $3370/kuu).

Rohkem kui aasta tagasi käisin seal asuvas Vesselis ronimas. Aga Vessel pandi sel aastal päris kinni, sest hakkas enesetapjatele liiga palju meeldima (kolm noort inimest hüppasid sealt viimastel kuudel alla - ükshaaval, mitte korraga).

Ühes sealsetest uutest klaastornidest avati aasta tagasi vaateplatvorm Edge.  Tegemist on 304 meetri kõrgusel asuva suure rõduga, mille ümber on kõrged klaasseinad ja millelt saab linna peale ülevalt alla vaadata.

Koroona puhul hoiti seda vahepeal kinni, aga nüüd saab seal jälle käia. Piletit ostes tuleb valida ajavahemik, millal üles minna. Päikeseloojangu aegadel on pilet $10 kallim, aga saab pileti osta viimasesse ajavahemikku enne kõrgemat hinda ja siis lihtsalt hängida seal üleval niikaua, kui ise tahad ning loojangut vaadata. Seda ei kontrollita, kui kaua seal oled. Kuigi pileti järgi peaks vist tunni aja pärast alla tagasi minema. 

Võibolla siis hakatakse varem tulnud inimesi alla saatma, kui ilmad soojemaks lähevad ja rohkem rahvast hakkab üleval käima.

Hudson Yardi saab näiteks metrooga. Number 7 rong. Selline ilus puhas ja suht sügavale minev eskalaator on Manhattanil üsna haruldane. Hudson Yardi metroojaam on üks uuemaid ja pole veel jõutud ära reostada. Teised metroojaamad asuvad maapinnale lähemal ja on keskmiselt 100-aastase kultuurikihiga.


Edge on see kolmnurkne rõdu seal kõrgel üleval. Lift sõidab sinna 52 sekundiga.

Hudsoni jõe kallas. 

Vasakul olevad hallid triibud on rongid (lähedal on Penn Station). Kaarekujuline asi ümber vasakpoolse torni on High Line park, mis on tehtud kunagisele tänavate kohal kulgevale raudteele ja mille üks ots läbib Hudson Yardi.

Piltidel klikkides näeb neid suuremalt. Kuna kõik pildid on tehtud läbi klaasi (kas siseruumis läbi akna või väljas rõdul läbi rõduklaasi), siis parema nägemisega inimesed märkavad soovimatuid eriefekte, mida ma eemaldada ei viitsinud. 

Vasakul Hudsoni jõgi. Paremal pool üleval, majade vahel on näha natuke Central Parki (pruun laik sinise veesilmaga).

Vist sõbrapäevast aknale jäänud kleepsud.

Paremal on näha väljas olevat lahtine rõdu. Pilt on tehtud korrus kõrgemalt aknast. Rõdu nurgal endast pildi tegemiseks tuleb seista järjekorras. Pildistamiseks antakse aega 1 minut. Aga saab edukalt ka ilma järjekordadeta pilte teha, ei pea just sinna nurka ennast sättima. Sellist idülli, nagu Edge veebileht kohe alguses näitab, et vaatad vaimustunult rõdunurgast linna peale ja teised inimesed on kogu aeg rõdu teises servas, tavakülastaja endale lubada ei saa. Järjekord hingab kuklasse ja saba reguleerija mõõdab sinu nurgas seismise aega. Aga võid ju ka mitu korda sinna sappa seisma minna kuni oma selfidega lõpuks rahule jääd.





Rõdu põrandal olev klaasist aken on piisavalt udune ja kõrgusekartusest kiljuma ei pane. Selle akna peale pääsemiseks tuleb väikeses järjekorras seista ja kui järjekorra reguleerija sulle su platsi kätte juhatab, siis ta annab ühe minuti seal aelemiseks, et saaksid pikali selfisid teha. Püsti või kuidas iganes võib ka selfit teha ja isegi ei pea ju selfit tegema, võib niisama ka alla vaadata, aga millegipärast kõik viskuvad pikali ja pildistavad katkematult. Ning nooremad naised võtavad võimalikult palju riideid pildistamise ajaks seljast ära.

Juhtus olema ka täiskuu.



New Jersey kohal lendab helikopter.




The city

Vasakul Manhattan, keskel Hudsoni jõgi, paremal New Jersey ja taga paremal Staten Island. Ja 8000 km kaugusel teiselpool vett vist Iirimaa.

Naaberosariik New Jersey.



Päike loojub New Jersey poole

All paremal Madison Square Gardeni tuled (see ringikujuline hoone).

Empire State Buildingul oli sel õhtul punane ja roheline valgus.


Lõpetuseks ahv




Kommentaare ei ole: