23 august 2020

Palav pühapäev ja solidaarsus

 


Eile mingil ajal jagati facebookis teadet, et leedukad organiseerivad ka Manhattanil Valgevene demokraatia toetuseks Balti keti 31. aastapäeval solidaarsusketi. Washington D.C.-s ja Torontos oli asi organiseeritum ja juba varem teada, aga siin tekkis see kuidagi äkki. Nüüd lugesin lehest, et 32s riigis tehti sellist üritust.

Igatahes oli hea põhjus pühapäeval kodust välja minna ja saada kokku mõnede kohalike eestlastega, keda talvest saadik näinud polnud. Ja valgevenelaste vabaduse toetamise vastu pole mul ka midagi. Diktatuur ei ole riigikord, mis 21. sajandil veel alles peaks olema.

Kohale tuli natuke leedukaid ja natuke eestlasi ja mõni valgevenelane ka. Lätlasi ei olnud. Võibolla nende kogukonnani see info ei jõudnud. Aga lippe oli rohkem kui inimesi, nii et ilus värviline pilt sai.

Kell 12 seisime kolm minutit ketis, skandeerisime Free Belarus ja Freedom ja siis iga riigi esindajad pidasid väikese kõne. Pidevalt tehti pilte.


Selle pildi nimi on vabaduse laine. Manhattani lõunatipus Statue of Liberty View Pointis on selline kaval süsteem kalda ääres, et kui mõni laev mööda sõidab, siis tekkinud lained purskavad üles promenaadil olevatest aukudest, üllatades möödakäijaid ja pinkidel istujaid. 

Tervest tänasest meie ketist saan kunagi hiljem fotod, siis panen mõne siia juurde.
Leedukad panid video facebooki 

 
Jaanika andis Leedu Rahvustelevisioonile intervjuu. Nüüd oleme ka Leedus 10 korda kuulsamad.


Üks armas Valgevene perekond oli kohale tulnud. Nad olid väga liigutatud meie toetusest.


Pärast üritust läksime muidugi brunchile proseccot jooma. Selle käigus saime leedukaid lõbustada sõnaga Terviseks! Esimese hooga nad arvasid, et kuulsid valesti, siis ütlesid et You are kidding ja siis õppisid sõna ära. Pildil on lobster roll ehk sai homaarisalatiga. 

Peale brunchi jalutasime Manhattani läänekaldal ja jõime jääkohvi. Ilus ilm oli, +32. 








Päris palmid kasvavad siin talveaias, õues on talved nende jaoks liiga külmad.


Lõpetuseks pilt väga nunnust seenest. Natuke suurem kui pingpongipall.


Kommentaare ei ole: