16 aprill 2012

Käisime Martha Stewarti saates

Käisime täna naistega Martha Stewarti show'l. Sinna minemise eest ei pea maksma, ainult tuleb internetist pilet omale muretseda. Stuudio asub 26. tänaval. Väljas oli sada kraadi sooja (üle kolmekümne, ma pakun). Saate tegemine algas kell kaks, poole ühest pidi ukse taga kohal olema. Ma jõudsin 12.15, siis oli saba juba pikk. Seisime siis seal lauspäikeses, kaunilt puuderdatud näod kõige kaduva teed lahkumas. Läksin saba etteotsa, et pilti teha, samal ajal vajus üks ootajatest kokku. Tema talutati majja sisse jahtuma. Me veel nii ruttu konditsioneeride alla ei saanud, aga üks poiss jagas veepudeleid. Oleks hea meelega selle endale pähe kallanud, aga oli oht, et äkki kaamera kogemata ka minul peatub, kui saatetegemiseks läheb.
Siit algas järjekord.
Piletil oli soovitus, et riietus peab olema muljetavaldav, kontsadega ja värviline. Ainuke muljetavaldav naine oli see vasakpoolne. Teised oli lihtsalt värvilistes riietes, enamasti trikotaažis. Minuga kaasasolnud naised olid ka ilusad :)
Enne stuudiosse laskmist tehti soojendust. Soojendajamees näitas ette, milliste signaalide peale tuleb plaksutada ja huilata ja muid hääli oli seal ka vaja teha. Seinal plakatitel on Martha Stewart. Hetkel on ta 70-aastane.
Pildistada tohtis ilma välguta ainult natuke aega enne saate salvestamist ja pärast ka. Meie istusime õnneks tagapool, seal polnud karta, et kaamera näkku jookseb.
Lagi oli kola täis, prožektoreid ja vihmavarje. Ma olin esimest korda televisioonis, sellepärast vaatasin suu lahti. Mulle on tehnika alati muljet avaldanud. Ja pean tunnistama, et Martha Stewart oli oma tegemistega mu jaoks teisejärguline.
Stuudios filmiti 6 erinevat saatelõiku kolmes erinevas lahtris. Teemaks oli Earth Day ja ökovärk. Kõigepealt toodi muru peale nädalavanused elus tibud ja räägiti, et neid saab edukalt tagaaias pidada. Martha lasi omale näidata, millised neist pruune mune munevad. Me pidime iga saatelõigu alguses ja lõpus huilgama ja plaksutama. Minutitepikkune plaksutamine osutus füüsisele päris parajaks väljakutseks. Kui tibud ära viidi, tulid kaks assistenti veepudeli ja lappidega ja pesid muru tibukakast puhtaks, sest seda muru läks pärast veel vaja. Sinna pandi ühtede esinejate jaoks veeklaasid. Veel räägiti Disney stuudio uuest loodusfilmist, mis räägib šimpansitest ja et seda filmiti kolm aastat. Viktoriini tehti meile ka, esitati keskkonna olukorra kohta küsimusi ja anti kolm vastusevarianti ning me pidime vajutama puldil õiget nuppu. Ma panin kolm esimest vastust mööda, edasi hakkas täppi minema. Üks küsimus oli näiteks, et kus on maailma suurim prügimägi ja vastusevariandid olid: a)Mexico Citys, b)Vaikses ookeanis,c)Staten Islandil (seal on New Yorgi prügila). Õige vastus on b.  
Seal parempoolses osas õpetati katusele aeda rajama. Nii et kellel on katus, tehke omale sinna aed, väga lihtne on. Kaldkatusele tuleb lahtrid ehitada ja sinna siis igasugu taimi istutada. Kõik vajalikud asjad saate muidugi osta sellelt tootjalt, kelle kinnimakstud see saatelõik oli.
Siin on näha tibudele tehtud aed ja muru. Muidu tavaliselt teeb Martha selles stuudiosas süüa. Aga praegu on parempoolsel laual tibude jooginõud. Tibusid pidada on ka väga lihtne, paned need nõud süüa ja juua täis ja võid mitmeks päevaks kodust ära minna.
Selle pildi parempoolses osas õpetati paberkottidest pakendikaunistusi tegema. Vaja oli paberilõikajat (mitte kääre vaid ühte teist asja), augutegemise riista ja kahepoolset teipi. Jälle väga lihtne asi. Paberkottideks olid need ilusad värvilised läikpaberist kotid, millesse pesupoodides näiteks kaupa pakitakse. Need kotid, mis filmides šoppajatel alati käes on.
Ilus puhas köök.
Vasakul pool oli päris köök ja terve saateaja tehti seal miskit süüa, aga me ei saanudki teada, et mida. Neid seal ei filmitud. Ja meile süüa ei pakutud. Me enne saate algust pidime alla kirjutama paberile, et meil pole üldse mingeid pretensioone, mis iganes meiega saate ajal juhtuks. Et kui näiteks pakutakse süüa, siis peame ise teadma, mida võime suhu pista. Noh et kui sul on pähkliallergia, siis nemad pole süüdi, kui sa nende toitu sööd, milles pähklid sees on.
Pärast saadet tohtis Martha Stewartist ka pilti teha (tema on mikrofoniga). Ja inimesed esitasid talle olulisi küsimusi. Nagu näiteks, et kui mul on tagaaias betoon, kas ma sinna peale peaks päris muru või tehismuru panema. Martha soovitas tehismuru, sest päris muru tekitab pori.
Enne uksest väljaminekut jagati raskete kottidega nänni. Kuna saates räägiti Aveeno kosmeetikast, siis neid tooteid oli paar kilo. Lisaks saime ühe 15-dollarise kinkekaardi. Raamatuid oli 3 -  ühes jagatakse soovitusi sellise aia tegemiseks, kus on hea kanu pidada (kanu ka tutvustatakse ja kenad puhaste kanakuutide pildid on), teises õpetatakse katusele aeda rajama ja kolmandas on munatoitude retseptid. Paksud raamatud. Aveeno poekott anti ka, et me enam kilekotte ei kasutaks.

4 kommentaari:

mäemamma ütles ...

:-)väga vahva postitus. Hm, siukse stuudiokülastuse teeks ise ka. Ma läheks vist toda punapäist iiri soost naljamehe jutusaadet vaatama - mis ta nimi nüüd oligi???

mermaid ütles ...

Väga lahe! Ma poel Martha fenomenist veel aru saanud.. aga pop on ta miskipärast.
Seal stuudios oleks isegi istunud hea meelega. Käsu peale plaksutamine ja vilistamine kõlab naljakalt.

patsifist ütles ...

Väga informatiivne postitus, AGA unustasid mainida, millal see saade eetris on ja mis Sul seljas oli. No see viimane selleks, et Sind publiku hulgast otsida:)
Ja Aveeno kraam on ju jummalast aus värk, ma just ostsin mingi kaeraga vms kerekreemi palju raha eest:)

Reede ütles ...

Ma polnud enne kunagi televisioonis käinud ja sellepärast oli huvitav. Martha saade iseenesest ei olnud huvitav ja järgmine kord ma valiks sellise show, kus midagi vaadata ka on. Võibolla et siis ka selle punapäise iiri naljamehe, kelle nime ja isegi saadet ma ei tea :) Me vaatame väga vähe telekat (ainult reisi- ja teadussaateid ja BBC uudiseid ja kohalikke uudiseid ka vahel. Jay Lenot olen vaadanud.
Saade on eetris sel reedel kuskil 84. kanalil (see peaks Hallmarki kanal olema) kell 10 hommikul. Mina olin väga tagasihoidlikult riides, sinisekirju T-särgi peal oli helesinisetriibuline pluus. Teised kaks naist olid värvilisemad - sinises kleidis ja punases kleidis. Me muidugi oleme kõik blondid, suurt rohkem blonde seal polnud. Aga ma ei näinud, et mind oleks näidatud (saate tegemise jooksul sai ekraanidelt vaadata, mida ja keda näidatakse), meile ei sõitnud kraanakaamera nina alla.
Marthast ei teadnud ma enne midagi muud kui et ta kunagi vangi taheti panna. Hariduse mõttes siis enne saatesse minekut vaatasin youtube'ist saatelõike. Vaatasin rohkem selle koha pealt, et kui palju ja mismoodi nad publikut näitavad. Kohapeal selgus muidugi, et kogu rahvast käsitleti kui Martha fänne ja me mängisime seda mängu kaasa. Osalesime saatetootmises. Sest mis muud see saade on kui tööstustoode :) Publik on nagu liinitööl. Plaksutad siis, kui kästakse ja niikaua kui kästakse. Siinkohal mõtlesin välja uue mõiste - mahesaade (ökosaade? Waldorfsaade?) - see on selline saade, kus publik tohib reageerida nii, nagu publikule meeldib. Et plaksutan siis, kui ise tahan ja huilgan siis, kui meeldib :)
Aveenoga sai ka nalja, kui meile enne saadet teemad üles loeti, siis mõtlesime naistega, misasi see Aveeno on, et justkui oleks kuulnud, aga mis pagana toode, pole aimugi. Siinkohal mainin, et ma ka kosmeetikat vähe kasutan :) Saadud nänni proovin muidugi järgi. Kanakasvatuse raamatu viin Eestisse ja munatoitude raamatust proovin äkki mõne retsepti järgi.
Ja igal juhul tasub vahel publikuks minna, saab natuke TV köögipoolt näha.
Seal enne saadet küsiti publikult, et kes kust sinna tulnud on. Üks oli Itaaliast, sellele toodi kohe kingiks lasanjepann. Me hüüdsime, et Estonia, siis küsiti, et kas Astoria (see on see linnaosa, kus ma elan) ja kui lõpuks sõna Estonia kohale jõudis, siis ei osanud soojendajamees miid ega määd öelda. Nänni ka meile ei toonud. Ma arvan, ta ei teadnud, kuhu meid kaardil paigutada. Aga selle me anname andeks :)