01 jaanuar 2014

Üks uitmõte - miks eurooplastel vähe lapsi on

Siinkohal jagan mõtet, mis mulle kunagi ammu juba pähe tuli, kui maailma rohkem näha hakkasin saama. Aasias on tohutult inimesi, eksole. Isegi kui nad kunstlikult püüavad sünde vähendada, ikkagi on seal juba kahes riigis üle miljardi inimese (mõlemas üle miljardi). Samal ajal eurooplaste iive väheneb. Kui nüüd vaadata, mida näidatakse kirikutes ja templites ehk siis varasemate aegade ainukestes suhtlemiskohtades, siis on ju pilt selge. Asiaatidel on sellised kujud nagu esimesel kolmel pildil. Eurooplastel aga ainult üks surnud mees ja hulganisti morne, süngeid ning kurbi, pidevalt pattu kartvaid musta riietunud tegelasi. Usklikud Aasias on väga värviliselt riides. Ma siinkohal üldse ei vaidle vastu sellele, et usualast haridust on mul vähe ja ilmselt on omad rõõmud ning kõrge vaimsus ka kristlastel. Aga nö puhta lehena erinevaid usuasutusi külastades tekkis mu peas selline seos nähtu ja rahvastikuarvu vahel. Vaatasin hiljuti filmi teemal, et kui palju inimesi mahub maakerale. Seal räägiti, et mida rohkem on rahva hulgas haritud naisi, seda vähem lapsi. Nii on ka jah. Ja eks üldse on rahvaarvu mõjutajaid kordades rohkem kui templid ja haridus. See kujude teema on lihtsalt üks mõte :)


Inimene ei peaks terve elu elama eksimise hirmus. Pildid tehtud jälle Metropolitan Museum of Art'is. Arvutuste järgi mahuks maakerale elama 18 miljardit inimest, kui kõigi elatustase oleks nagu Pakistanis praegu ning 2 miljardit, kui elatustase oleks nagu USA-s.

3 kommentaari:

HK ütles ...

Väga huvitavad mõtted! ja see Pakistani-USA fakt jääb kindlasti meelde.
Aga kas mulle vaid tundub nii, et Ameeriklastel on ka keskmiselt rohkem lapsi kui eurooplastel?
Või armastavad nad rohkem nendega igaugustes rahvarohketes kohtades käia..

Reede ütles ...

Ameeriklased võtavad jah lapsed igale poole kaasa, see on siin täiesti normaalne. Ning alla 12-aastased lapsed ei tohi hetkegi olla ilma vanema kaaslaseta (ka koju ei tohi neid üksi jätta). Kas neid rohkem on kui eurooplastel, ei tea.
India kandist pärit rahval ja mehhiklastel tundub küll rohkem olevat kui Euroopast tulnutel. Ka on teismelistel mustadel tüdrukutel paljudel lapsed. Neid nüüd üritatakse harida - oled metroos pannud tähele plakateid, mis räägivad, kui paha on lapsel olla kui ta ema on teismeline? Rõhutakse vastutustundele. Ja kunagi oli meil siin üks koolide ülemus, kes ütles välja, kui tekkis probleem, et koolides on liiga palju lapsi, et vanematele tuleb hakata kondoome jagama. Suur pahameeletorm tõusis sellise jutu peale.

HK ütles ...

Ahsoo, no siis on vist asi selles, et lapsed on nähtaval ja alati vanematel kaasas.
Jaa, neid reklaame olen näinud küll, Tundusid täitsa asjalikud ja mõjuvad. Ei tea kas ainult mulle.