30 oktoober 2012

Sandy on läinud

Orkaan Sandy (või oli see troopiline torm?) lahkus, meil tuleb nüüd sodi kokku lükata ja oodata kannatlikult, kuni metroo tööle hakkab (loodetavasti varem kui nädala pärast) ja vool igale poole tagasi tuleb. Mu töökohas pole voolu näiteks. Koduga läks seekord hästi, kui tuul poleks esmapäeva õhtul tavapärasest kõvemini ulunud, poleks aru saanudki, et miski möll kuskil käib. Paljudel kahjuks ei läinud hästi, mõnedel põlesid majad maha ja mõnedel uppusid poed ära ja mõni sai õnnetult surma ka. Esimene pilt on tehtud 34. tänaval Manhattanil. Voolu pole (valgusfoorid on pimedad), bussid ja rongid ei sõida, nii et inimesed käivad jala ja politseinikud reguleerivad liiklust.
Siin on keldriluugid kinni kleebitud, et vesi sisse ei läheks. Meil siin ongi need luugid tänavatel, kust maja alla saab minna.


See tänav tuleb Midtown tunnelist, tavaliselt on autosid täis, aga hetkel on enamus tunneleid suletud.
ris palju inimesi matkas kohvritega ringi. Läksid võibolla tuttavate juurde maapakku. Vasakpoolsel tüdrukul on latern ka käes, sellistega uitas teisigi inimesi.
Ka Hiinalinnas polnud voolu ja enamus poode olid kinni, aga mõnes kohas miskeid toiduaineid ikka müüdi, otse tänaval (poes oli ju pime). Seal käis siis kõva kisa ja sebimine.
Jõgi jättis hulga haakrikku maha. Ehk siis sodi. Vesi ulatus Manhattani idaservas vähemalt 1. Avenüüni.


Poed kinni, inimesi pole. Nagu polekski teisipäeva keskpäev.
Väljak South Street Seaporti juures.
Kuna all-linna kõik keldrid said tublisti üle ujutatud, siis selliseid pumpasid olid kõik kohad täis.  Et see vesi siis tuleb nüüd keldritest.

Siin sai parematel päevadel poes käia.

Akulaadimisautod (tegelikult küll uudiste edastamise autod, aga lahkelt tehti inimestele võimalikuks akusid laadida). Nende juures sai oma telefone ja muid elektroonikavidinaid laadida. Sealkandis polnud voolu.
Juhe auto külge ja laeb ilusti.

See on Battery tunnel, kust varem sai maa alt autoga Manhattanilt Brooklynisse sõita. Nüüd saab väiksemat sorti allveelaevaga.
Google Street View mees.
See on ka Battery tunnel. Kuivalt vett täis.


Jälle haakrikku jõe äärest. Kuskilt (ilmselt üle jõe Brooklynist) oli Manhattanile purjetanud tarutäis kärgesid. Mõned inimesed olid neid laudadele tõstnud ja torkisid neid. Mõned viisid neid endale koju.
Sõitsime ratastega Manhattani idaservas. Terve tee oli saatjaks tugev diiselkütte hais. Algul mõtlesime, et miski laev on põhja läinud ja kütusepaagi jõkke tühjendanud. Aga kui selle bensukani jõudsime ja pikalikukkunud tankurit nägime, siis arvasime, et äkki sealt sattus kütus jõkke.
Veel haakrikku. See pole muidugi midagi selle kõrval, mis Staten Islandil toimus. Seal ujusid kaldale terve terrass koos aiamööbliga, seitse majakatust (mille kohta keegi ei tea, et kust tulid), rääkimata diivanitest jm. mööblist.
Kiirtee. Kuna see oli ka üle ujutatud, siis igaks juhuks on see täna suletud. Muidu on sellel katkematu liiklus.
See pilt on Astorias tehtud, mitte kaugel meie kodust.
Nii et meie kandist käis ka kõva tuul läbi. Linnas oli pikali üle 7000 puu.

6 kommentaari:

enetimm ütles ...

Päris tõsine lugu teil seal lõuna pool... Torontos oli palju hoiatusi, kuid peale hulga vihma ja meeletult kõva tuule me õnneks muud suurt ei näinud. Puuoksi oli maas, mõnel pool elekter ära, üks naine sai kahjuks surma, kui tuulega lahtirebitud poe silt talle pähe lendas. Täna juba rahulikum, kuigi vihm ei anna järele.

patsifist ütles ...

Ma kohe mõtlesin teie peale ja ootasin otseülekannet:) Ja ei pidand pettuma! Niet pääsesite siis seekord õnneliselt, isegi elekter jäi alles!

Kaur ütles ...

Hea, et teil endal hästi läks! Ja aitäh piltide eest.

mäemamma ütles ...

Mina tänana ka piltülekande eest! Ja küll on hää, et Teil vaid aknaid lögistas. Muidu peab ütlema, et köige kiuste jääb mulje, et inimesed on ikka NII tublid ja sitked. Oli torm, tegi paha, aga vot, meie tegutseme nüüd edasi. Igatahes minu sügav imetlus! Ja way to go, NY!!!!!

Reede ütles ...

Kuna meil jah õnneks miskit halba ei juhtunud, siis oli vaja minna ju kohe järgmine päev vaatama, mis õnnetusi teistel on juhtunud. Pidev pildistamise vajadus on ka endiselt alles.
New Yorgil läks siiski suhteliselt hästi võrreldes sellega, mis toimus kohtades, mis otse tormile ette jäid.
Inimesed nüüd järjest püüavad koristada, aga tehnikat ja töömehi kõigile korraga ei jätku. Need puud lamavad seal veel võibolla nädal aega.
Täna käisime ühes kohas, kus merevett oli maa peal olnud poolteist meetrit, inimesed viskasid kogu oma kodusisustuse minema. Tormi ajal nad muidugi kodus polnud, evakueerusid kuskile kõrgemale kohale. Pärast siis tulid tagasi ja viskasid korterid tühjaks.
Loodetavasti ei hakka need orkaanid igal aastal siit üle käima.

Reine ütles ...

brrrr! Hea, et mòòdas on! Nùùd rààgitakse, et ka meil tuleb ùleujutusi rohke vihma tòttu, eks nàis!