23 jaanuar 2010

Kus olid sina kui... ? Meem

Havi käsul, Kiilikese soovil hakkan meenutama, et mis ma tegin kui maailmas miskit sellist juhtus, mis paljusid inimesi erutas. Et siis blogimaailmas perest peresse jalutav meem, mis sai alguse Tiia juurest :)
***
Vasta küsimustele ja anna teatepulk meemi näol edasi neljale (4) inimesele. On soovitav neile, kellele meemi edasi annad, blogisse teatada.
Kopeeri küsimused ja vasta oma blogis.
***
Kirjuta, kus olid sina, kui...
***
1. ...esimene inimene astus Kuule 21.7.1969?
Oletan, et olin üsna äsja kaheaastaseks saanuna oma sünnilinnas Kilingi-Nõmmes Kooli tänavas maja number 5 kandis.
***
2. ... John Lennon mõrvati 8.12.1980?
Ilmselt olin endiselt Kilingi-Nõmmes või võisin vabalt ka mõnes teises linnas olla, kui meil juhtusid sel ajal võistlused olema. Seega - ei mäleta :) Lennonist ikka kuulnud olin, aga tema mõrvalinn New York asus ju teisel planeedil ja mul polnud sellega asja.
***
3. ... Tšernobõli elektrijaamas plahvatas üks tuumareaktoritest 26.4.1986?
Selleks ajaks olin kolinud metsa taha Veelikse külla ja tegin esimesi samme raamatupidajana Tali kolhoosis. Sündmusest mäletan seda, et meie klassi poisid olid sõjaväes ja tõsist hirmu täis, et nad Tšernobõlisse saadetakse. Ja kõik teised noored mehed hoidsid ka hinge kinni, et liisk nende peale ei langeks. Paraku mõned sellest ei pääsenud. Vihma ja seeni proovisime järgnenud suvel vältida. Seda mäletan ka, kuidas püüdlikult korrutati, et midagi erilist ei juhtunud.
***
4. ... toimus Balti kett 23.8.1989?
Mina olin Balti ketis, aga kus vallas täpselt, seda ei mäleta. Kuskil Viljandimaal vist olime. Sõitsime oma rahvatantsurühmaga sinna kolhoosi vana rohelise bussiga, kõik rahvariietes ja karikakardest pärjad peas. Hoidsime ketis kätest kinni ja laulsime Koitu kaasa. Meil oli oma transistorraadio ka kaasas. Pärast üritasime Läti piirile pääseda, et oma suurt rõõmu ka lätlastega jagada, aga ummikud sulgesid tee ja läksime koju tagasi.
***
5. ... Estonia uppus 28.9.1994?
Olin Tali külas Pärnumaal ja uudist kuulsin kell 7 hommikul, kui äratuseks pandud raadio rääkima hakkas. Mäletan, et president Meri võttis sõna. Väga kõhedad päevad järgnesid, kuigi minu tuttavaid seal laeval ei olnud. Oli küll üks kauge sugulane, noor mees, keda ma ainult vanaema juttudest teadsin. Tema pääses. Õde oli mulle mõni aeg varem toonud seebi Estonia laeva kajutist, see sai hoobilt haruldaseks suveniiriks, mis tänaseks siiski on kaduma läinud.
***
6. ... printsess Diana suri 31.8.1997?
Oh ei mäleta, kus olin :) Päev enne käisin oma onupojal külas, kuna selleks ajaks oli mul oma auto ja mulle meeldis sõita. Sõbranna ja tema lapsega siis reisisime. Ega mul see meeles polnud, et just sel ajal see reis toimus, aga ajan praegu pildialbumist näpuga järge.
Pärast sai muidugi hoolega telekat vaadatud, et aru saada, mis siis toimus.
***
7. ... saabus aasta 2000?
Jälle olin Tali külas :) Ja mitte midagi erilist ei toimunud :)
***
8. ... toimus terroriakt World Trade Centerile 11.9.2001?
Olin Tali külas kontoris tööl ja Oulu lähedal koolis olnud sõbranna just helistas mulle, et uurida, mis meie külas eelmisel nädalavahetusel juhtus. Meie külas juhtus metanoolimürgitus ja 7 inimest surid sellesse. Soome uudistes siis näidati Tali küla. Mu sõbranna oli ka selles külas elanud ja tahtis teada, et kes surid. Temaga rääkimise ajal kuulsin, kuidas Alari Kivisaar hakkas äkki raadios rääkima, et telekas näidatakse, kuidas lennuk torni sõidab. Et vist mingid filmivõtted või midagi niisugust. Siis tuli veidi muusikat ja meie lobisesime sõbrannaga edasi, kui Kivisaar juba väga äreva häälega teatas, et teine lennuk sõitis ka tornidesse ja need ikka pole vist filmivõtted. Et ei saa aru, mis toimub ja midagi on väga valesti. Rääkisin selle jutu sõbrannale edasi, lõpetasime kõne ära ja jooksin telekat vaatama. Endiselt asus New York mu jaoks kuskil teisel planeedil ja ühtegi tuttavat mul seal polnud. Aga selle sündmuse hetk on hästi meeles.
***
9. ... Michael Jackson suri 25.6.2009?
Olin New Yorgis kontoris tööl. Jacksoni surmast kuuldes mõtlesin, et ei tea kas peaks minema Times Square'ile pilte tegema, et seal kindlasti on plakatite või küünaldega rahvast. Aga ilm oli palav ja kaamera kodus ja ei viitsinud ma õhtul enam kuhugile minna. Jacksoni fänn ma pole olnud, aga kahju on nendest inimestest ikka, keda nende talent tapab.
***
10. ... milline uudis jäi meelde eilsest päevast või mida tegid eile?
Eile jätkasin programmi QuarkXPress kasutamise õppimist. Siis tegin natuke tööd. Ja õhtul kudusin sokki :) Jah, me kanname siin talvel villaseid sokke :)
Eilsetest uudistest tuli hetkel meelde, et Obama valitsus tahab suurpanku reformima hakata. Ja et Eestis on hullult külm. Kujutan ette, kuidas lumi krigiseb :) Meil siin on pluss 6 ja päike soojendab nägu kenasti.
***
Ma proovin nüüd, kas meemi edasiandmine Katule, Patsifistile, Ibisele ja Ploomi ning Pangaasiuse emale õnnestub :) Kui teile see mäng ei sobi, siis jätke rahus vahele. Aga muidu oleks huvitav teada küll seda natukest teie eluloost.

4 kommentaari:

Tiia ütles ...

tore on lugeda samade ajahetkede läbimist. tänud tegemast!

patsifist ütles ...

Nätsa, tegin ka ära ja ikka pidi aju pingutama ja mõtlema natuke. Õnneks sõbrad aitasid kah:))

iibis ütles ...

Panin kõik kirja. Tulemus on aus ja kohutavalt igav. (Viimane ei kehti muidugi meemi enda, vaid minu teksti kohta.)

Reede ütles ...

Nääd kui tore, et aega leidsite :) Ei old igav lugeda :)