29 jaanuar 2012

New Yorgi Eesti Majas võistlesid pirukad

Meil oli siin laupäeval pirukate võistlus. Küpsetajaid oli 14, degusteerijaid üle neljakümne- Pirukad toodi kodust kaasa, kohapeal ei tehtud. Ja mõni küpsetaja oli kohe mitut erinevat sorti pirukaid teinud.
Iga taldrik sai numbri ja kirjelduse, et mis piruka sees on.
Need koogid ja pirukad ei võistelnud, need olid Eesti Maja koka Inna tehtud. Korvikesed on täpselt nagu Eestis. Õnneks nad pole odavad, muidu ma sööks neid mõõdutundetult, nagu ma seda alati Eestis teen :)
See märk on rohkem New Yorgi Eesti Kooli õpilastele mõeldud, enne pirukavõistlust oli kool ka. Aire on seal abiõpetaja.
Kohvik oli rahvast täis ja lärm oli päris kõva, nii et Liisi pidi tükk aega kellukest helistama, kui sõna võtta tahtis. Liisi nimelt oli organisaator. Ja meil on Eesti Maja baaris kelluke, mis paljusid üritusi on aidanud korraldada.
Üllatuskülalised Toronto Eesti Maja kohvikust  (paremal on meie Eesti Maja baaridaam Urve). Vinged eesti naised sõitsid öö läbi Torontost New Yorki, et oma pirukatega konkursil osaleda ja lisaks tassisid kingituseks kaasa suure kringli. Eks nüüd tuleb meie kokkadel vastuvisiit ka teha :)
Eks ole ilus toronto eesti kringel. Järgi ei jäänud muidugi midagi.
Mõni hindas kohe põhjalikult.
Lapsi pirukatega ei meelita.
Sealihasööja rahvas. Vasakul olid sealihaga pirukad, paremal kalkunilihaga.
Tulemuste arvutamine.
Liisi on meil selline pisike Pöial-Liisi, et pidi tooli peale ronima, kui teadustamiseks läks. Siin pildil on ta kõrval kaks võitjat - Ülle ja Aarne. Ülle Torontost sai parima magusa piruka auhinna, Liisi ja Aarne aedviljapirukad olid võrdsed. Lihapirukatest olid parimad Aire omad
Paremal pool on võidukook (Üllelt Torontost), vasakul Kadri ricotta-jõhvikapirukad, mis olid ka väga head.
Vasakul Liisi porgadipirukad (nr. 3), paremal Aarne spinati-porru-seene-hernepirukad. No olid head :)
Keskel Aire singipirukad.
Minu lemmik oli Kadri porgandikook.
Õunapirukad (Kadri tehtud).
Baaris on meil selline tore tooteminurgake.

21 jaanuar 2012

Hall lumepäev

Täna tuli selle talve esimene lumi. Kunagi oktoobris oli ka üks lörtsiilm, aga see ei lähe arvesse. Ja muidugi on iga lumesadu siinsete ilmateatajate arvates lumetorm. Tegelikult tavaline vaikne peenikese lume sadu. Täna on akromaatiline ilm.
Iga lumi muutub siin kiirelt keemia abil kevadiseks poriks, sest oh häda, kui keegi libastuma peaks ja autojuhtidel ju ka lumesõidukogemust pole ega tule.
Viies Avenüü
Inimene vihmavarjuga tegi rõõmuhüppeid, mitte tuul ei tirinud tema varju.
Siin pildil on jällegi see maja, kuhu saab näiteks 46 miljoni dollari eest korteri osta. Üks vene helilooja ostis. Võibolla maksis 49 miljonit, ei mäleta enam.
Nüüd vaatame, milliseid liulaskmisasju kasutavad tänasel päeval Central Pargis viibijad.
Lumesahk pargis
Subway tähendab meil metrood.
Lõpetuseks pilt rongist, millega täna Brighton Beachi sõitsin. Sain sealt muuhulgas 2,5 kilo tatart hinnaga 3.99 USD. Oma kodu lähedalt idaeuroopa poest saan sama raha eest 200 grammi.

15 jaanuar 2012

Indiaanlaste muuseum

Eelmisel pühapäeval käisime indiaanlaste muuseumis. See on Lower Manhattanil endises tollimajas. Ilus vanaaegne maja seest ja väljast. Muuseum ise on üsna väike, jõuab paari tunniga läbi vaadata. Seekord oli üks väljapanek Isleta Pueblo indiaanlastest, kes elasid praeguse USA New Mexico osariigi aladel enne hispaanlaste tulekut. Hästi elasid, tegid põldu ja olid muidu targad. Ainult et oma kirjakeelt neil polnud, ajalugu ja elukogemused anti edasi laulude ja juttude kaudu.
See asi käib pähe.
See käib ka pähe.
Ja seegi asi on peakate.
Luust kaunistused puust peakattel.
Piip
Lapsekandmise asi.
Mokassiinid. Pärlitega tikitud.
Viiul. Pärlitega tikitud.
Mask
Tipii
Paljulapseline.