14 juuni 2017

Käisin kaameraga kalal. Näkkas.

New Yorgist põhja pool, Massachusettsi osariigis asub kena poolsaar Cape Cod (4,5 tundi autoga, pakub google ehk siis üle 400 km). Mina läksin lennukiga Bostonisse ja sealt bussiga Hyannisesse. Suvel on seal lähedal vaalad, keda saab vaatamas käia. Mitu firmat tegeleb sellega, et turistid saaks oma vaalasabapildid tehtud. Olin ka nüüd neli päeva turist ja käisin korra laevaga Atlandi ookeanil. 
Seal taga see vähe suurem paat teeb vaalavaatlusreise Millway sadamast. Hind 49 dollarit, sõit kestab 3-4 tundi. Kui vaalad ennast näole annavad, siis neid ikka vaadatakse ka, mitte ei sõideta kohe tagasi. Seega reisi aeg oleneb ka sellest, kas vaalu on näha ja kas reisijad nõuavad, et "oleme veel".
Laeval näitas teadlasetüdruk vaala kiust. Seda kiust võis katsuda ka. Rääkis, kuidas vaalad söövad. Kapten rääkis, mis vaalad sealkandis suvel on ja kuidas neid uuritakse.

Meie nägime minke vaalu (ei leidnud praegu, kuidas neid eesti keeles kutsutakse) ja küürvaalu. Minke vaalad on väikesed, kasvavad kuni 10 meetri pikkuseks ja kaaluvad 4-5 tonni. Küürvaalad kasvavad 12-16 meetri pikkuseks ja kaaluvad kuni 36 tonni.
Igal vaala sabal on unikaalne muster, selle järgi kantakse vaalu registrisse. Sealkandis on registris üle tuhande vaala. Kapten rääkis ühe vaala kohta, et teda on ta enne ka näinud, on 30-aastane emane küürvaal.
Mis sest, et internet on kvaliteetseid vaalasabapilte täis. Ikka tuleb endale isiklikud ka teha, isegi kui ei tule nii head, kui teistel.


Sellise laigu all on suur loom.







Vahelduseks näitas üks vaal, kuidas ta sööb. Seisis tükk aega, lõuad laiali ja suu vett täis. Vee sees oli väikeste kalade suur parv.
















Teised olid enne meid seal vaatamas. Meie laev õnneks nii täis polnud, mahtusime vabalt sinna suunda jooksma, kus mõni vaal paistis.
Cape Cod on on üks lõpmatu liivarand, siia-sinna majakaid pistetud. Ilus päev oli.

Kommentaare ei ole: