17 september 2010

Ilm oli hukas. Eile

Olin eile õhtul veel tööl, kui üle Manhattani käis äike. Natuke viskas rahet aknast sisse ja vihma kallas ka, aga muidu nagu midagi hullu polnud.
Seda, mis mujal toimus, nägin täna hommikul uudistest. Lageraie kohati. Ning kuna puudele jäävad linnas paratamatult autod ja majad ja elektritraadid ette, siis kindlustusfirmad saavad nüüd jälle oma miljoneid tuulutada. Juhul, kui nad ei suuda vastutusest kõrvale hiilida.

Käisime täna rannas ja kuna tagasitulles läks meie rong katki, siis tuli teise jaama jalutada. Tee viis läbi Prospect pargi ja ka sealt oli torm üle käinud.





Rannahooaja lõpetamine

Käisime täna rannas, ilus Eesti suveilm oli, sooja 23 kraadi ja vesi oli hästi mõnus.
Kuna ma järgmisel nädalal olen juba Eestis, siis sel aastal enam randa ei saa. Mulle tundub, et Läänemeres ma hetkel ujuma ei kipu :)




Tundmatu sukelduja


Meri oligi selline ilus sile, ainult kaldal tegi natuke lainet.






















12 september 2010

Kirik keset küla

Nagu näete, jälle käisin katusel.
Kui vanasti tähendas kirik keset küla, et kirik oli see asi, mis paistis kaugele ja selle järgi sai oma sihti seada, siis siin külas on asi teistpidi. Kirikud ei paista muude tornide vahelt välja. Muud asjad (nagu kindlustuskompaniide büroohooned ja börs jm. rahakeerutamise värk) on vahepeal vist tähtsamaks saanud (lausa üle pea kasvanud, ma ütleks) :)
Mitte et ma arvaks, et kirik peakski küla keskpunkt olema, aga kirikutel on see hea omadus, et nad on huvitava arhitektuuriga, pole niisama funktsionaalsed krundikujulised klaaskarbid.

Kirik on seal all augus see ristikujuline hoone.


Meie küla kirik, mille järgi oma suunda seada, on hoopis Empire State Building.

09 september 2010

Nagu ohakas

Ma alguses vaatasin, et ohakas, aga tegelikult on see karusõrg (spiny acanthus).
Kasvab muuseumis poti sees.

Back to school vorm

Parempoolne tüdruk haakub hästi varasema koolisaabaste teemaga. Kuigi see tüdruk on vist rohkem turist kui koolitüdruk. Aga võibolla on ta üliõpilane, kes tutvub vanade kultuuridega. Pilt on tehtud The Cloisters Museumis, mis on Metropolitan Museum of Art juurde kuuluv spetsiaalselt muuseumiks ehitatud kloostri välimuse ja sisemusega hoone (kloostrina pole see asutus minu arusaamist mööda töötanud).
Ma ei tea, kas on vajalik mainida, et pildi tegemise hetkel oli väljas ligi 30 kraadi sooja. See pole kunagi takistanud trenditeadlikel inimestel saapaid kandmast. Kusjuures ma vahtisin juba viis aastat tagasi, kui New Yorki elama tulin, et mida värki, inimesed käivad 35-kraadises kuumuses saabastega. Nad käivad siiamaani. Millal see vanamoodsaks muutub? Praegu ju ometi kõik nii organic ja mahe ja moes peaks olema paljas varvas.

Tootsi aiad






Käisime East Village'is ühest aiast läbi. Tegemist on tüüpilise kohaliku põlluharimisviisiga - iga aiakommuuniga ühinenud tegelane külvab oma laudadest kasti sisse midagi ja kui hästi läheb, siis tomatile, kurgile ning hernele paneb kepi ka õla alla, aga muidu enne sügist midagi ei liiguta. Sügisel kannab tekkinud massi kompostikasti. Ma ei tea muidugi, kas see päris täpselt just niimoodi on, aga neid aedu vaadates on mulle selline mulje jäänud. Nii et siis sellised lõpmatut avastamisrõõmu pakkuvad rohelised saared Manhattanil ja mujal ka.
Ühte aeda nägin näiteks Hudsoni jõe ääres istudes. Üks tädi sõitis mootorpaadiga ja paadi taha oli haagitud väike saareke kasvuhoone ja peenardega.
Ja nüüd meenus mulle, et olen näinud ka autot, millel oli kongi asemel kaunis klaasist kasvuhoone erinevate taimedega, kastekannud laudadest restiga kaetud vahekäigus kolisemas.

Kommitorud



Igast torust tuleb igat värvi e-dega kaetud šokolaadikomme nii palju, kui lased.
M&M kommipood Times Square'il.

07 september 2010

Lapsevanemad-kas koolilastele saapad ostetud?

New Yorgi koolitüdrukud käivad näiteks selliste saabastega. Et inimesed neid ostaks (hind ikkagi üle 200 dollari), siis kvaliteedi ära märkimiseks on rõhutatud Euroopa disaini.
Euroopa disaini on ilmselt kokku kleepinud Hiina koolitüdrukud (ma olen kord juba selline skeptik, eestlane ikkagi).