31 oktoober 2009

Halloween

Halloweeni on tabanud masu. Asjakohaselt dekoreeritud maju otsi tikutulega taga. Paistab, et ameeriklased hakkavadki lõpuks plastmassi pealt kokku hoidma.

Ökomaja, ilma nõela pistmata



Inwood Hill pargist leidsime väikese puukooremaja. Ei tea, kui suure pindala võtaks New York enda alla, kui igal njuujorklasel oleks selline onnike? Või siis kahe peale.
Selles võib talvel ka elada, keskel on lõkkekoht ja katusel suitsu väljalaskeava.
Ahjah, meil pole siin ju küttepuid kuskil hoida. Ja puukoort läheks nende ehitamiseks palju vaja. Oh, ja kui suvisest lõputust grillimisest mõni säde lahti pääseb...

Manhattani serva pidi


27 oktoober 2009

Väike maja, otsapidi õhus



Niisugune omapärane maja asub Upper West Side'is Manhattanil, Washington Heights'i ja Inwoodi vahel.

Silla all


George Washingtoni sillaposti ümber on elektrikarjus, et pahade mõtetega inimesed ei saaks midagi läbi saagima ronida.

Karussell Riverbank State Pargis

Manhattani lääneservas 135. ja 145. tänava vahel on jõe kohale veepuhastusjaama katusele park tehtud. Ja seal on imelike olenditega karussell.




Pargis on ka ujula, pilet maksab $2.00, ujumisriided ja kapilukk peavad omal kaasas olema.
Ujuda saab esmaspäevast reedeni kell 9 - 15, laupäeval kell 3 - 18 ja pühapäeval kell 9 - 18.
Süüa ja juua ei tohi ujulasse kaasa võtta ja ühe täiskasvanu kohta ei või rohkem kui kolm alla kümneaastast last kaasas olla.
Suvel saab õuebasseinis ujuda, talvel sisebasseinis.

25 oktoober 2009

Täna Hudsoni ääres

Täna sõitsime ratastega mööda Manhattani lääneserva Hudsoni jõe ääres umbes 140-st tänavast ülespoole saare tippu välja (Inwood Hill parki). Seal on hea jalgrattarada. Ja siis ida poolt alla ja üle Triborough silla tagasi Astoriasse. Ah jah, Triborough sild pole enam Triborough vaid on nüüd Robert F. Kennedy nimeline sild.


Vaated Manhattanilt naaberosariigile New Jerseyle üle Hudsoni jõe.



Selline ilus kallas seal.

Aga see on George Washingtoni sild. Ja väike punane majakas ta all. Majakas on seal aastast 1880.

Taga see sakiline serv on Manhattani lõunaosa kilukarbivaade.

Manhattani põhjatipp näeb selline välja (jõest vasakul Manhattan, paremal Bronx).

Sügis käes jah.

19 oktoober 2009

Ajaloosekundid

Meie majaperemees (nii umbes 84-aastane) oli kuskilt leidnud sirbi ja haamri. Tuli õnnelikuna neid meile näitama (ta inglise keelt peaaegu et üleüldse ei räägi), pani ilusti enda ette risti ja teatas "Rašša-president Stalin, kam Gorbatšov (sellele järgnes puhtaks pühkimist kujutav käeviibe) - tšeindz". Vat nii, kolme sõnaga kogu ajalugu ära räägitud. Pikk jutt - s*** jutt, eksole.
Rašša=Russia, kam=come, tšeindz=change.

Philadelphia linnavalitsus





Sellises nikerdustega lossikeses asub Philadelphia linnavalitsus.

Philadelphia kunstimuuseum





18 oktoober 2009

Sõime mere ääres IKEA moosi

Ükskord kuu aega tagasi läksime ratastega rongi peale ja sõitsime Brighton Beachile. Seal mu mees käis sutsti ujumas (mina ei läinud, sest pea oleks ju märjaks saanud :)) ja siis sõitsime ratastega Marine Parki. Ega seal midagi erilist polnud, lihtsalt nn. kergliikluse rada võssakasvanud mereääre ja kiirtee vahel.

Merel oli mõõn ja kallas mudane. Sõime seal oma kaasavõetud provianti.

Pohlamoos oli IKEA-st, pannkoogid oma kodust (taignas kasutatud keefir venelaste algatud firmast Lifeway).

Marine Pargis on New Yorgi esimese lennujaam. Hea pisikene, ei mingeid kümneid terminale ja sadu väravaid.
Avati ta 1930. Praegu seal angaarid lagunevad, aga radu kasutatakse rallideks ja mudellennukite lennutamiseks.

Häid lambaid mahub lõputult

Selline imetegu tekkis mõni aeg tagasi meie kanti - vanale majale ehitati küür selga.
Sinna võib omale korteri üürida. Asukoht on hea, bussipeatus ja suur park on lähedal. Nii et majaomanikud - ehitage oma aias leiduvale õhule müürid ümber ja paigutage veel mõned inimesed oma territooriumile elama. Võibolla jääte isegi kasumisse.

17 oktoober 2009

Kohalikud valimised

Bellportis olid ka kohalikud valimised, peaaegu kõigi majade ette olid pandud sildid, et kelle poolt majaelanikud hääletavad. Ameeriklased ju ei häbene seda välja näidata. Sellist varianti, kus oleks mitu silti maja ees, ma ei näinudki. Ma mõtlen, et kui mees ja naine on eriarvamustel, et siis tuleks ju rohkem plakateid välja panna.
Eestis võiks ka olla autodel ja akendel ja majaseintel ja õuedes sellised plakatid, et näeks lõpuks ära, kes need fantoominimesed on, kes Keskerakonna poolt hääletavad. Muidu on ikka nii, et küsid, siis keegi pole teind ega näind, aga ometi on neil suurim toetajaskond.


Sellise sildi võib ka muidugi panna, et selles kohas on valimiskampaania tegemine keelatud.

01 oktoober 2009

Helsingis puud rohelised

Maandusin täna hommikul Helsingis ja päikesetõus pealpool pilvi oli imeliselt roosa. Fotokas oli sel puhul sügavale kotti pakitud. Ega mul tegelikult ongi kehv kaamera - sellega ei saa helistada ega internetis surfata ega midagi :)
Ma ei tea, kas ma kujutasin ette, et siin juba november on või mis, igatahes mõjus rohelus mulle üllatavalt. Seal taga metsas on kased ka rohelised, mitte ainult okaspuud.
Õhk on küll mõnusalt karge ja jäine. Et nagu põhjamaa.
Sellel pildil lõpetati just kütusepumpamine lennukisse, tiiva sisse pisteti voolik nagu kanüül käsivarde. Pärast autojuht koputas lennuki külje peale, piloot tegi ühe kabiiniakna lahti ja upitas saatelehe sealt enda kätte.


Vahva tool Helsingi lennujaamas.

Aga see pilt on Kennedy lennujaamast NY-s. Minu lennukisse tõstetakse sööke parajasti. Söök oli seekord eriti kehv. Miks nad suppi ja puuvilju ei anna? Vanasti minumeelest anti apelsini ja banaani ikka ka.

See ka Kennedy lennujaam.
Lõpetuseks ütlen, et ma ei reisi see aasta Eesti vahet mitte suurest koduigatsusest vaid põhjused on karmilt kurvad olnud.
Ja seekord lähen ruttu tagasi, kümme päeva ainult olen.